Woudsend, voor zeilers en vergaderaars

Het is aan wijlen Klaas van der Meulen te danken dat Woudsend (Wâldsein) in 1968 door de SKS als wedstrijdplaats werd aangewezen. Toen vergaderden schippers en bemanningsleden nog geregeld bij Hanenburg in Sneek. Tegenwoordig doen ze dat bij de SKS ook in mfc De Driuwpôlle, waar elk jaar bij vaarbaar weer minstens één vrolijke routebespreking is.

Doordat de Hegemermar bij Woudsend ook de reservelocatie is voor als er op de eerste acht wedstrijddagen een zeilerij uitvalt, heeft de Woudsender commissie twee kansen. Dat is de mannen wel toevertrouwd, want het is er voor Yndyk altijd een sfeervol gebeuren. En de prijsuitreiking is sinds jaar en dag een groot feest.

In 2017 staat Woudsend gepland voor maandag 14 augustus, met de reserve/rustdag op dinsdag de vijftiende. Om half elf verzamelt iedereen die erbij hoort zich dan in ‘De Driuwpôlle’. Tussen half één en één uur zoeken toeschouwers een plekje op langs de zuidoever van de Hegemermar. Op de weg daar naartoe worden bij de SKS goedkope kaartjes verkocht. Het is de moeite waard, want de wedstrijdcommissie legt meestal een baan uit met een spannende boeironding vlak voor de wal, waar het nog ondiep (‘droog’) is ook. Er is wel gelegenheid om te parkeren, maar het is krap voor de laatkomers. Dan kun je beter op de fiets komen. Lopend is het vanuit Woudsend een heel eind, zo’n vier kilometer.

Woudsend heeft zelf een mooi wedstrijdskûtsje, dat wordt beheerd en bemand door de familie Van der Meulen. Hun grote voorbeeld ‘pake Klaas’ overleed in 1973 tijdens het hardzeilen op de Iselmar bij Stavoren. Naar hem is het skûtsje Klaas van der Meulen genoemd. Zijn kleinzoon Teake Klaas krijgt slechts beperkte middelen tot zijn beschikking. Maar door zeilersverstand en veel trainingsarbeid in de omgeving hoort hij met zijn bemanning de laatste jaren tot de betere deelnemers. In 2015 wist hij zich zelfs als vierde te klasseren, een buitengewone prestatie. Maar ja, hij wordt natuurlijk wél gesteund door een hele familieclan van Van der Meulens een aanhang, bij wie het zeilen in het bloed zit.

Het dorp met de vaarweg tussen de westelijke en de oostelijke helft en een watersportcafé aan het water komt de klap van de sluiting van Verzekeringsmaatschappij Woudsend (later Stad Rotterdam) aardig te boven. Het bedrijventerrein is aardig gevuld, je kunt er lekker eten en de antieke molen torent trots boven de bebouwing uit.

Voor watersporters is dit echt een eldorado, want van hier kun je alle kanten op: Noord, Zuid, Oost of West, wat de kompasroos en Aeolus ook maar in petto hebben.

Maandag 14 augustus 2017 wordt hier het SKS-skûtsjesilen gezeild

Historic Vessel Vega

Skûtsjekrant Zomer 2019

Skûtsjekrant Herfst 2019

Fryslân Markant

DEVEA

Ceresweg 22

8938 BG LEEUWARDEN

Tel. 06 - 15 37 22 55

Advertenties: info@devea.nl

Redactie: info@devea.nl

© 2015-2020 Skutsje.nl Alle rechten voorbehouden Devea.nl. Nieuws over skûtsjes, mensen & skûtsjesilen in Friesland.