Langweer: strand, Wielen en Vips

Langweer

Gezellig en druk, zijn de trefwoorden. Het watersportseizoen begint er vroeg in april, als Langweer een massaal skûtsjespektakel organiseert. Daar doet naast een grote vloot IFKS’ers van de SKS alleen het Langwarder skûtsje aan mee. Dat is zo geregeld en het moet vooral ook zo blijven.

Dit jaar heeft het skûtsje van Langweer, De Twee Gebroeders, een nieuwe schipper. Johannes Meeter werd er in 2015 nog geweldig tweede mee, maar sinds het voorjaar van 2017 staat Jaap Zwaga aan het helmhout. Hij was ook eerder al eens schipper op Langwar, maar dat was op de 'Ut 'e Striid'.

Langweer zelf is flink opgeknapt. Het strandje ligt er knap bij. Er staan mooie recreatiewoningen. En het water voor de deur is en wordt uitgediept tot een peil dat watersporters waarderen. Ze kunnen zo doorstomen naar de Tsjûkemar of de Snitser Mar, langs een westelijke en een oostelijke route.

En als je dat niet wilt? Dan blijf je toch gewoon lekker in de mooie jachthaven liggen, met dat kampeerterreintje erbij? Als het weer een beetje mee zit, lijkt de Hoofdstraat wel een stukje Costa Brava, en dan moet Boornzwaag nog komen.

Vlakbij kun je trouwens golfen, al jaren een populaire sport van Riemer en Annie van der Velde, die voor sc Heerenveen scouten. Dolf Collé woont er ook, de bestuursvoorzitter van Ajax. Hij heeft een mooie waterherberg overgenomen van relatievaarder Jan Heida. Oud-SKS-voorzitter Bouwe Westerdijk heeft er een bijdetijds wellness-resort. En Albert van Keimpema, die het Fries Journaal volschrijft, verkocht er zijn ouderlijke megaboerderij aan oud-minister en –cdk Ed Nijpels, die hem onlangs te koop zette. Even was het de duurste te koop staande woning van de provincie.

Zo is er in Langweer altijd wat te beleven.

Donderdag 10 augustus 2017 wordt hier het SKS-skûtsjesilen gezeild.

Historic Vessel Vega

Skûtsjekrant Zomer 2019

Skûtsjekrant Herfst 2019

Fryslân Markant

DEVEA

Ceresweg 22

8938 BG LEEUWARDEN

Tel. 06 - 15 37 22 55

Advertenties: info@devea.nl

Redactie: info@devea.nl

© 2015-2020 Skutsje.nl Alle rechten voorbehouden Devea.nl. Nieuws over skûtsjes, mensen & skûtsjesilen in Friesland.