Terherne: op ruim water

‘Einlings op rûm wetter’, verzuchten skûtsjeliefhebbers. Na Grou, De Veenhoop en Earnewâld voelen ze zich bevrijd op de Snitser Mar bij Terherne. De wedstrijd op de woensdag is nauw verbonden met de ‘Gerben van Manen’, het skûtsje van Heerenveen. Daarom heeft de voorzitter van deze commissie hier ook altijd even het woord om de route toe te lichten.

Maar onder het oppervlak van Terherne is er veel meer te beleven dan die ene SKS-zeilerij. Een halve winter heeft er al het grote ‘Terhernster skûtsje’ gelegen, de ‘Lege Wâlden’. Jehanne Prins is er in 2015 mee gepromoveerd vanuit de C-klasse. Toen was ze al bezig met een unieke actie ter financiering van een nieuwe mast, namelijk door schijven van de oude te verkopen voor een tientje per stuk. Dat is, door een dynamische aanpak, wonderbaarlijk best verlopen.

Bij Terherne hoort ook Janny Riemersma, ooit de eerste IFKS-kampioene, in de B-klasse. Ze werd in hetzelfde jaar kampioen als Eelke Dykstra, die in de klasse A-groot excelleerde met de ‘Oude Zeug’. Vandaag de dag zeilen beiden met groepen. Eelke is als ondernemer actief met een mooie vloot pramen. Dat oude Friese scheepstype zie je hier veel varen, kampioenswedstrijden.

En dan is er nog de Brio Zeilmarathon natuurlijk, over zestig kilometer waterwegen in de omgeving. ‘Brio’ betekent ‘Brêge Op!’. Ieder jaar begin mei wordt dit drukbezochte, zeer populaire evenement gehouden. Meer dan 150 boten worden er niet bij toegelaten.

Voor een breed publiek is Terherne bekend als Kameleondorp. De fictieve schooljongens Hielke en Sietse Klinkhamer figureren als hoofdpersonen in de Kameleonboeken van wijlen Hotse de Roos. Ze zijn ondeugend, maar hebben een goed hart. En ze beleven zulke aansprekende avonturen dat Uitgever Kluitman er rijk van is geworden, en er zelfs een film aan is gewijd. Om deze personages heen is een deel van Terherne ingericht, met een rondvaart en een boerderij vol verrassingen, en met een speciaal Kameleoneiland. Uniek.

Door al deze activiteiten wist Terherne zich met een aantal leuke winkels en restaurants te handhaven in de tijd van schaalvergroting. Nu is het een levendig dorp op de weg tussen Jirnsum en Joure.

Woensdag 9 augustus 2017 wordt hier de vierde wedstrijd van het SKS-kampioenschap gezeild.

Historic Vessel Vega

Skûtsjekrant Zomer 2019

Skûtsjekrant Herfst 2019

Fryslân Markant

DEVEA

Ceresweg 22

8938 BG LEEUWARDEN

Tel. 06 - 15 37 22 55

Advertenties: info@devea.nl

Redactie: info@devea.nl

© 2015-2020 Skutsje.nl Alle rechten voorbehouden Devea.nl. Nieuws over skûtsjes, mensen & skûtsjesilen in Friesland.