Langweer wint met ‘Griene’ in Langweer

Hits: 10264

Nooit eerder had Johannes Meeter met de ‘Twee Gebroeders’ gezeild. Het schip is gerestaureerd, lichter gemaakt, van nieuwe gaffel en zwaarden voorzien. Het oude tuig stond er zaterdag 13 juni nog op. En toch won Johannes met Langweer de jubileumwedstrijd van ‘zijn’ skûtsjecommissie Doniawerstal.

Pas afgelopen week was het oude Zwagaskûtsje helemaal klaar. Vlak daarvoor, zaterdag 6 juni, had schipper Johannes met zijn familie en veel kennissen vader Hidzer Meeter naar het kerkhof gebracht. Slechter voorbereiding is nauwelijks te bedenken. Toch won Langweer op vorstelijke wijze. Dat belooft veel voor het komende seizoen.

Het waaide bij de start al hard, tussen vier en vijf. De schepen verdrongen elkaar, schippers hadden de ‘Japanner’ op de startkotter gezien. Een valse start zou worden afgestraft. Berend Mink lag heel vroeg op zijn plaats, maar dat was te dicht bij de startkotter. Johannes Meeter zeilde naar de beste boei, de ‘pin’. Hij was aan de vroege kant, maar kon als eerste starten. Douwe Visser van Grou moest terug, die was te vroeg.

Bij de bovenboei lag Langweer op kop, voor Leeuwarden, Heerenveen, Earnewâld en d’Halve Maen. Sneek kwam de volgende route sterk naar voren door in één klap Heerenveen en Joure met een gewaagde manoeuvre te passeren. Huizum lag helemaal achteraan.

Sneek wrong zich naar voren, Earnewâld bleef hinderlijk in de buurt, Langweer vocht terug. Bij de gijpboei tastte het achterdek van Sneek even mis, waardoor Langweer langszij kon komen. Een prachtig gevecht volgde, waarbij Johannes Meeter aan het langste eind trok. Toen hij in gemene vlagen vlak bij de finish lag, sloeg Heerenveen om. Even later ging Leeuwarden. Tot grote vreugde van de commissie boekte Langweer de eerste overwinning in vele jaren, Sneek werd 2, Earnewâld 3. Drachten raakte bij de finish zo in de problemen dat Pietersma onder het startschip langs moest. Na zijn rondje finishte hij nog achter Lodewijk Meeter van Huizum.

Rest van de uitslag: 4. Joure. 5. Akkrum. 6. Halve Maen. 7. Woudsend. 8. SWH. 9. Lemmer. 10. Grou. 11. Huizum. 12. Drachten.

Afdrukken