Joure exit in ongeldige wedstrijd

 

Schipper Dirk Jan Reijenga en de Jouster commissie houden de poot stijf. Maandag voeren ze weer met het afgekeurde beslag mee in de wedstrijd bij de Veenhoop. Na afloop deelde SKS-voorzitter René Nagelhout hun mee dat ze in het seizoen 2017 definitief gediskwalificeerd zijn. Alleen de ledenvergadering kan nog iets aan de sanctie veranderen, maar dat zal Joure weinig opleveren. Want de kampioen van 2015 doet niet meer mee.

Zo kwam er een domper op een merkwaardige wedstrijd, die door Gerhard Pietersma van Earnewâld werd gewonnen. Het merkwaardige zat ‘m vooral in het begin en het einde. Iedereen keek naar de masttop van Joure, die laat zijn elfde plaats bij de wal innam met een beslag waaraan niks was veranderd. Dat zou Reijenga net als zaterdag 21 niet-aftrekbare strafpunten opleveren.

Vervolgens vonden Langweer, de SWH en ook Joure dat ze op te grote afstand van nummer 10 Woudsend lagen. De Commissie Drachten-Veenhoop reageerde op de drie protestvlaggen met een uitstel voor onbepaalde tijd. De meetlinten kwamen erbij, en pas na twintig minuten werd de startprocedcure hervat.

De wind kromp en ruimde ondertussen voortdurend. Verrassend was vlak na de start de aanval van de tweede, Huizum, op de als eerste gestarte d’Halve Maen. Leeuwarden wrong zich daartussen: drie debutanten op kop. Maar dat duurde maar even. De eveneens scherp gestarte Gerhard Pietersma profiteerde van de strijd voor hem. Hij schudde vlak na de start al Drachten en daarna Heerenveen van zich af en greep de kop.

Achterin kwam Langweer nauwelijks vooruit, ook niet na het verwisselen van de fok. Dat de als laatste gestarte Pieter Meeter van Akkrum vooruitstoof, hielp ook niet. En vanuit het middenveld werkten de Douwe Vissers van Sneek en Grou zich onweerstaanbaar naar voren. Vooral de Vissers hielden er tot de laatste slagen op de Wide Ie de spanning erin. Ze naderden tot dicht achter d’Halve Maen, en het was voor Huizum de vraag of er achter Earnewâld nog wel een tweede plaats in zat. Het duurde heel lang voordat die beantwoord kon worden, want de commissie liet de vloot bij sterk afnemende wind nog een rondje zeilen. Dat was begrijpelijk, maar met kennis van de windverwachtingen ook riskant. Want laveer maar eens door het Grytmansrek bij net iets meer dan windstilte.

Zo eindigde de mooie wedstrijd bij de Hooidammen net zo slaapverwekkend als ze was begonnen: met weinig beweging op de schepen. En met strijdbare triestigheid bij zowel de Jousters als de SKS-bestuurders. Het ging om het beslag en, zei Dirk Jan Reijenga, de veiligheid aan boord, waar vrijwel geen ruimte was om de giek te laten draaien. Maar trek de mast dan wat naar voren, zeiden tegenstanders van dit volgens Douwe Jzn. Visser narcistisch gedrag. En overleg met het SKS-bestuur, zeiden anderen. Dat zat er nu evenmin in als in 2002, toen Joure het kampioenschap werd ontnomen vanwege een uitgedrukt vlak.

Wedstrijd ongeldig verklaard
Het venijn zat vandaag in de staart. Niet in de staart van de wedstrijd, maar in de protestkamer. Stavoren, Langweer, Woudsend en Heerenveen dienden na de wedstrijd op basis van artikel 9 van het Wedstrijdreglement een protest in tegen de wedstrijdcommissie. De jury kende dit protest toe, waarna de wedstrijd ongeldig werd verklaard.

Een domper voor Earnewâld dat op het water onbedreigd als eerste wist te finishen. De walstart bij De Veenhoop maakt de wedstrijd altijd extra interessant. De lierenmannen aan boord van de skûtsjes trainen speciaal op dit onderdeel, om zo snel mogelijk het zeil omhoog te kunnen draaien. Earnewâld staat bekend als een specialist. Vanaf nummer zes pakte Gerhard Pietersma zijn winst echter niet alleen bij de start, maar vooral in het eerste kruisrak. Na het ronden van de bovenboei bij Ie-sicht had hij de koppositie al te pakken en gaf deze niet meer uit handen. Het geheim? “We hebben een andere fok ervoor en nu gaat het goed,” aldus Gerhard.

Wedstrijdverslag door Klaas Jansma
Foto: Tom Coehoorn

 

 

 

 

Historic Vessel Vega

Skûtsjekrant Zomer 2019

Skûtsjekrant Herfst 2019

Fryslân Markant

DEVEA

Ceresweg 22

8938 BG LEEUWARDEN

Tel. 06 - 15 37 22 55

Advertenties: info@devea.nl

Redactie: info@devea.nl

© 2015-2020 Skutsje.nl Alle rechten voorbehouden Devea.nl. Nieuws over skûtsjes, mensen & skûtsjesilen in Friesland.