SKS-voorzitter sprak met Langweer

Afdrukken

Skutsje.nl
De commissie Langwarder skûtsje belegt binnenkort een bijeenkomst met sponsoren om helderheid te verschaffen omtrent het heengaan van schipper Jaap Zwaga.

 

Met de SKS-voorzitter Peter de Jong is al een gesprek geweest. Dit was nodig omdat bij de laatste vergadering van de Vereniging van Schippers en Bemanningsleden fel in de richting van Langweer werd uitgehaald. Er werd zelfs gesproken van een mogelijke boycot van het Langweerder skûtsje.

Volgens Langwar-voorzitter Robert van der Werf kijkt zijn bestuur kritisch naar het eigen functioneren. Maar de ambitie, een betere klassering, blijft. En daarvoor is training nodig, liefst met kundige begeleiding.

Volgens Van der Werf was dit met Jaap Zwaga besproken en ook vastgelegd. Vorig jaar is maar drie keer met de voltallige bemanning getraind, zegt Van der Werf. Dat is volgens iedereen bij de SKS, ook volgens Jaap Zwaga zelf, veel te weinig. Kennelijk is de schipper teruggeschrokken van de consequenties van een professionele begeleiding, denkt Van der Werf.

Bij Zwaga zouden ook verwachtingen hebben bestaan omtrent het schip waarmee wordt gezeild. Langweer kan beschikken over de ‘Ut ‘e Striid’ van Jacob Huisman en het oude Zwaga-skûtsje ‘Twee Gebroeders’. Bij harde wind is het laatste schip beter, bij licht weer het eerste. Dit is berekend door Niels Moerke van het bureau Van Oossanen. Omdat er al anderhalve ton Langweergeld in de Ut ‘e Striid is geïnvesteerd, wordt dit schip voorlopig niet aan de kant gelegd. Het is wel duidelijk dat Zwaga dit, net als zijn intens meelevende vader Lammert, anders had gewild. Hij heeft dit ook met zoveel woorden gezegd.

Verder wil Robert van der Werf niet op alle kritiek ingaan. ‘Wie geschoren wordt, moet stilzitten’, is zijn idee. Er komt meer nieuws als er een andere schipper is gevonden. Daar zullen dan wel schriftelijke afspraken mee worden gemaakt.