Hindeloopen/Hielpen tot in Japan

Voor een sfeervolle opening van het IFKS-skûtsjesilen staat Hindeloopen-Hielpen-Hylpen ook dit jaar garant. Dat zal zijn op zaterdag 19 augustus, de dag na de SKS-finale in Sneek. Maar ’s avonds daarvoor begint het al in De Foeke, het sfeervolle stadscentrum.

Zeker, Hindeloopen is een stad, al vinden ze het in Japan een van de mooiste ‘dorpen’ van Nederland, of zelfs Europa. Dat is afgelopen jaar uit de bus gekomen bij een rondvraag onder Japanse toeristen.

Zeker bij het Skûtsjesilen, dat op zaterdag zelf al om half negen met de eerste klassen begint, herken je de stadse allure. Dan is er langs de dijk een grote Streekmarkt met bijzondere (ambachts)producten. Veel klederdracht, mooie folklore, terwijl vlak over de dijk wel vier klassen om de hoogste eer strijden. Dat levert altijd weer prachtige beelden op. Tenzij het stormt natuurlijk, en hard regent. Maar dat is hier slechts zelden het geval.

Nog altijd kun je op wel vijf manieren in Hindeloopen komen. Met de boot is het mooiste vervoer, al is de haven aardig vol deze dagen; misschien heeft Skipsmaritiem nog plek. Heel populair is tegenwoordig de fiets, vanaf Workum, Koudum of Stavoren; over Molkwerum graag, ook zo’n pareltje. Steeds meer mensen wandelen. Als het eind te ver is, ligt vlakbij het station, twee kilometer achter de rollator, dan ben je er.

En dan is er nog het fossiele vervoer natuurlijk, met auto, motor, brommer en scooter, wel of niet geëlectrificeerd. Langs de noordkant is de dijk, voor auto’s een stuk afgesloten. In het zuidwesten is altijd volop parkeermogelijkheid. Dan kun je nog even heerlijk dwars door de stad dwalen, het Schaatsmuseum van de Bootsma’s bekijken of direct een duik nemen in de Iselmar, bij het oude monumentale strandpaviljoen of een stukje verderop.

 

Vrijdag 18 augustus om 20:00 uur aan de Havenkade vind de officiële opening plaats van het IFKS Kampioenschap skûtsjesilen.

 

Zaterdag 19 augustus beginnen hier de 1e IFKS-wedstrijden.

C-klasse start om 9.15 uur,
C-klasse start om 11.00 uur,
a-klein start om 12.45 uur en
A-klasse start om 14.30 uur

Historic Vessel Vega

Skûtsjekrant Zomer 2019

Skûtsjekrant Herfst 2019

Fryslân Markant

DEVEA

Ceresweg 22

8938 BG LEEUWARDEN

Tel. 06 - 15 37 22 55

Advertenties: info@devea.nl

Redactie: info@devea.nl

© 2015-2020 Skutsje.nl Alle rechten voorbehouden Devea.nl. Nieuws over skûtsjes, mensen & skûtsjesilen in Friesland.