Echtenerbrug leeft van water

Donderdag 24 augustus wordt dit jaar het skûtsjesilen in Echtenerbrug gehouden. Dat ligt vlak bij Lemmer, maar vanwege de A6 moeten sommige schepen een heel eind om, over Scharsterbrug en Langweer. Daarom organiseren ze in Echtenerbrug er van alles bij om de vloot en het publiek maar aan en op de kade te krijgen.

Echtenerbrug oftewel Ychtenbrêge is vanaf 1860 uitgegroeid tot een bloeiende woon- en winkelkern. In die tijd werd de Veenpolder van Echten drooggelegd, waaraan ook Bantega (in 1947) zijn ontstaan dankte.

De IFKS-skûtsjes varen er al sinds 1990. In de afgelopen 26 jaar is het dorp ‘bij de brêge’ veel mooier en toeristischer geworden. Een jachthaven aan de zuidkant, kamperen aan de noordkant, een strandje in het noordwesten, fleurige horeca bij de brug. Je kunt er het hele jaar terecht voor vrolijkheid. Zelfs in winters, als er dan maar ijs ligt.

Twee jaar geleden is Echten grondig opgeknapt. Passanten kunnen er terecht in een mooie accommodatie die met de vv Delfstrahuizen wordt gedeeld. Maar er staat nog veel meer te gebeuren. Daarover praten dorp en ondernemers dit jaar, terwijl de Windgroep samen met de gemeente De Fryske Marren manmoedig pogingen doet om de geplande nieuwbouw langs het water te realiseren. Afstemming op Oosterzee, waar ze eerder ‘de mar’ hebben opgezocht, ligt dan voor de hand.

Om het skûtsjesilen te zien, kun je plaatsnemen op het royale parkeerterrein bij de brug in de A6 (via Joure, Lemmer of Oosterzee-Follega te bereiken). Ook vanaf de Echtense kant (gemaal!) is het altijd goed te zien.


Donderdag 24 augustus 2017 worden hier IFKS-wedstrijden georganiseerd.

C-klasse start om 9.15 uur.
C-klasse start om 11.00 uur.
a-klein start om 12.45 uur.
A-klasse start om 14.30 uur

Historic Vessel Vega

Skûtsjekrant Zomer 2019

Skûtsjekrant Herfst 2019

Fryslân Markant

DEVEA

Ceresweg 22

8938 BG LEEUWARDEN

Tel. 06 - 15 37 22 55

Advertenties: info@devea.nl

Redactie: info@devea.nl

© 2015-2020 Skutsje.nl Alle rechten voorbehouden Devea.nl. Nieuws over skûtsjes, mensen & skûtsjesilen in Friesland.